Skip to content
Dades_UA

Com conservar les dades de Google Analytics (UA)

Google Analytics 4 (GA4) triomfarà, sense cap dubte, però estàs disposat a perdre totes les teves dades històriques d’Universal Analytics (UA) de Google?

A pocs dies del tancament del servei de dades de Google en la seva versió UA, a molts directors de màrqueting i responsables de comunicació de les empreses els preocupa com poder retenir les dades històriques del trànsit dels seus espais web. Potser no valgui la pena col·leccionar dades antigues de 10 o 15 anys enrere, però pot ser clau la comparativa de resultats de fa 4 o 5 anys amb les dades del mateix període futur. Depèn del criteri de cadascú.

Tranquils, no ens atabalem. Google ens ofereix dos mètodes per no perdre informació. El primer és, francament i segons el meu criteri, poc professional, però està a l’abast de qualsevol usuari. I hi ha un segon mètode que s’ha de contemplar per a dormir tranquil.

Primer mètode per a exportar dades de Google Analytics (UA)

A cadascun dels informes d’UA, hi ha una funcionalitat d’Exportar. Obrim l’informe amb la forquilla de temps que volem conservar i simplement, el podem exportar a un format Excel mitjançant un botó a la part superior dreta de l’informe. Fàcil, ¿no? El problema és que això obliga a un treball molt pesat perquè ho hem de fer d’informe a informe, amb totes les variants de filtres que ens interessi conservar. A més, probablement, quan creuem les dades en un sol Excel, potser percebrem la pèrdua d’informació que ens donarà GA4 en endavant.

Segon mètode

Per a exportar dades històriques d’una propietat d’Universal Analytics de manera eficient i massiva s’ha d’utilitzar l’API de Reporting de Google Analytics amb la qual podrem automatitzar l’extracció de dades en grans volums. Aquestes són les passes a seguir:

  1. Accedeix a la consola de desenvolupadors de Google (Google Developers Console) i crea un projecte nou o en selecciona un d’existent.
  2. Habilita l’API de Reporting de Google Analytics per al teu projecte. Per a això, mira la secció “Biblioteca” a la consola de desenvolupadors, busca l’API de Reporting de Google Analytics i actívala.
  3. Crea una clau d’API per al teu projecte. Accedeix a la secció “Credencials” de la consola de desenvolupadors, selecciona “Crear credencials” i tria “Clau d’API”. Això generarà una clau que necessitaràs per autenticar-te i realitzar sol·licituds a l’API.
  4. Utilitza un client d’ API o un llenguatge de programació compatible per accedir a l’ API de Reporting de Google Analytics. Pots fer servir llenguatges com Python, JavaScript, PHP, entre d’altres.
  5. Connecta la teva aplicació al projecte de Google que crea i autentica la teva sol·licitud utilitzant la clau d’API generada anteriorment.
  6. Utilitza els mètodes i paràmetres de l’ API de Reporting per especificar les dades que desitges extreure, com les dimensions, mètriques, filtres i la forquilla de dates.
  7. Realitza la sol·licitud a l’API per obtenir les dades històriques de la teva propietat d’Universal Analytics.
  8. Un cop hagis obtingut la resposta de l’API, pots processar les dades i guardar-les en el format desitjat, com CSV, Excel o un altre format d’arxiu.

L’ús de l’API de Reporting de Google Analytics et permet exportar dades en grans volums de forma automatitzada, cosa que estalvia temps i esforç en comparació amb l’exportació manual d’informes individuals. Tanmateix, cal tenir coneixements bàsics de programació o utilitzar eines que s’ integrin amb l’ API per aprofitar al màxim aquesta funcionalitat.

Aquest segon mètode no és tan fàcil com el primer, però per això ja hi son els professionals. Si necessites suport, contacta’ns.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Explica'ns el teu projecte
Informació sobre política de privacitat
Responsable: ADVERTIS GLOBAL SL
Finalitats: Gestionar consultes i informar de serveis i notícies.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
Destinataris: No es cediran les dades a tercers, excepte obligació legal o empreses prestadores de serveis.
Drets: Tens dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets. Per a consultar com exercir els teus drets, sisplau clica a la política de privacitat.
Més informació: Per a consultar la Política de Privacitat, sisplau clica el seu enllaç.